Stiri‎ > ‎

Cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Iaşi care au descoperit camere video ascunse în birouri, audiaţi la DNA

postat 14 iun. 2012, 09:05 de Vestigo Intelligence   [ actualizat la 14 iun. 2012, 09:12 ]

Preşedintele CJ Iaşi, Constantin Simirad, s-a aflat, joi dimineaţă, la DNA, unde a cerut precizări legate de îndeplinirea condiţiilor privind interceptările din biroruile şefilor instituţiei, iar la ora transmiterii acestei ştiri la sediul DNA ajunseseră şi cei doi vicepreşedinţi ai CJ. Preşedintele  Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Constantin Simirad a ajuns la sediul DNA - Serviciul teritorial Iaşi cu puţin timp înainte de ora 8.00, el declarând, la ieşirea din instituţie, că a discutat cu procurorii anticorupţie despre modul în care au fost făcute interceptările în birourile celor doi vicepreşedinţi ai CJ.

"Am fost la DNA să văd dacă sunt îndeplinite condiţiile legale privind interceptările din biroruile celor doi vicepreşedinţi. Discuţiile au durat zece minute şi am constatat că procurorii DNA au toate pregătirile specifice în privinţa interceptărilor", a declarat Simirad.


La ora transmiterii acestei ştiri, la sediul DNA ajunseseră şi cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, care au fost citaţi miercuri de către procurorii anticorupţie.
La intrarea în instituţie, cei doi au spus că nu ştiu motivele pentru care au fost chemaţi la DNA.
Marius Striblea, avocatul celor doi vicepreşedinţi ai CJ Iaşi, a spus că modul în care au fost citaţi cei doi este unul atipic pentru DNA.
"Cei doi au fost citaţi prin telefon, ceea ce mi se pare ciudat. Este o metodă atipică pentru DNA", a declarat Striblea.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, liberalul Victor Chirilă, a spus miercuri, într-o conferinţă de presă, că a descoperit în biroul său şi al celuilalt vicepreşedinte al CJ, Constantin Adăscăliţei, membru PSD, camere de luat vederi care ar fi fost instalate fără ştirea lor, adăugând că a fost sesizată Poliţia în acest caz.
El a precizat că, marţi după-amiază, a descoperit o cameră de luat vederi, de dimensiuni mici, instalată în perete deasupra uşii din biroul său, afirmând că nu avea cunoştinţă de faptul că era "monitorizat şi urmărit.
Direcţia Naţională Anticorupţie preciza, miercuri, că se fac verificări pentru stabilirea împrejurărilor în care au fost dezvăluite acte procedurale autorizate de judecător în dosarul privind CJ Iaşi, în care se fac acte premergătoare urmăririi penale privind suspiciuni de corupţie.
"Ca urmare a informaţiilor vehiculate în spaţiul public generate de declaraţia făcută de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi Chirilă Victor în legătură cu descoperirea în biroul său a unor obiecte de tehnică de monitorizare, Biroul de informare şi relaţii publice face următoarele precizări: Serviciul Teritorial Iaşi desfăşoară acte premergătoare urmăririi penale în legătură cu suspiciunea săvârşirii unor fapte de corupţie. În acest stadiu al anchetei penale, mai multe detalii nu pot fi date publicităţii", precizează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un răspuns la o solicitare făcută de agenţia MEDIAFAX.
Totodată, Direcţia Naţională Anticorupţie arată că a declanşat verificări în vederea stabilirii împrejurărilor în care "acte procedurale autorizate de judecător, în conformitate cu art. 911 - 915 Cod de procedură penală, au fost dezvăluite în cursul desfăşurării anchetei penale, cu riscul periclitării bunului mers al acesteia".
Birourile celor doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Iaşi au fost sigilate, miercuri seară, de poliţişti, care au luat cele două camere de luat vederi găsite în pereţii încăperilor respective, declara pentru corespondentul MEDIAFAX vicepreşedintele instituţiei ieşene Victor Chirilă.
În 2010, dosarul scandalului sexual de la Iaşi a ajuns în instanţă, însă printre acuzaţi nu s-a numărat şi Victor Chirilă.


Vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Iaşi, Victor Chirilă şi Constantin Adăscăliţei, au descoperit în pereţii birourilor microfoane-spion, pe care le-au "dezgropat" miercuri în prezenţa presei. În spatele acestui caz în care sunt implicaţi cei doi stau scandaluri cu orgii sexuale, bani, terenuri şi lovituri politice sub centură. Victor Chirilă, cel care a găsit aparatura, este unul dintre cei mai vechi politicieni ai Iaşiului, cu un trecut controversat. Constantin Adăscăliţei, celălalt vicepreşedinte, a fost cercetat într-un dosar pentru deturnare de fonduri. În plus, ambii adjuncţi se află într-un război deschis cu şeful CJ Constantin Simirad pentru controlul instituţiei.

Descoperirea

"Prima dată am observat ieri după-amiază (marţi -n.r.) praful de la uşa biroului colegului meu Adăscăliţei. În glumă, am spus «să vezi că ăştia ţi-au pus microfoane». Apoi am privit în sus şi am văzut ceva ciudat la marginea tocului. Am scrijelit puţin peretele şi atunci am descoperit aparatul", a declarat Victor Chirilă.

Cu toate acestea, nu a reclamat imediat. A preferat să facă un mic spectacol a doua zi, la care a invitat şi presa. Astfel că, miercuri dimineaţă, sub privirile jurnaliştilor, Chirilă a dezgropat şi aparatul montat lângă tocul uşii propriului său birou. Acesta era ascuns sub tencuială, în colţul din dreapta sus, la câţiva milimetri de marginea de lemn. Dispozitivul era îndreptat spre scaunul biroului. Aparatul era similar cu cel descoperit în biroul celuilalt vicepreşedinte, Constantin Adăscăliţei.

Chiar în momentul în care arătau presei camerele, cei doi au fost invitaţi la DNA "pentru a stabili anumite lucruri". Conform celuilalt vicepreşedinte, Constantin Adăscăliţei, invitaţia a fost făcută de către şeful direcţiei anticorupţie Iaşi, Mihail Călin. "Nu ne-a spus nimeni că ar fi montate de DNA. Dar probabil ne vedeau în direct când le demontam şi ne-au contactat", a comentat acesta.

DNA îşi revendică "tehnica de monitorizare"


Surse judiciare au declarat pentru gândul că nu ar exista o aprobare legală pentru montarea sistemelor de supraveghere la birourile celor doi vicepreşedinţi. Cu toate acestea, Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat miercuri după amiază, prin intermediul unui comunicat, că se fac verificări pentru stabilirea împrejurărilor în care au fost dezvăluite acte procedurale autorizate de judecător în dosarul privind CJ Iaşi, în care se fac acte premergătoare urmăririi penale privind suspiciuni de corupţie.

"Ca urmare a informaţiilor vehiculate în spaţiul public generate de declaraţia făcută de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi Chirilă Victor în legătură cu descoperirea în biroul său a unor obiecte de tehnică de monitorizare, Biroul de informare şi relaţii publice face următoarele precizări: Serviciul Teritorial Iaşi desfăşoară acte premergătoare urmăririi penale în legătură cu suspiciunea săvârşirii unor fapte de corupţie. În acest stadiu al anchetei penale, mai multe detalii nu pot fi date publicităţii", precizează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un răspuns la o solicitare făcută de agenţia Mediafax.

Watergate de Iaşi

Victor Chirilă susţine că cei ce îl urmăreau voiau să afle detalii despre discuţiile sale cu membrii de partid din PNL. "Aici, la Consiliul Judeţean, în birou la mine, avem dese întâlniri pe linie de partid. În plus, vin la mine oameni grei din PNL ca să îi învăţ să facă diverse lucruri, după sfaturi, mai ales că sunt foarte vechi în administraţie şi am multă experienţă. Faptul că suntem monitorizaţi mă face să mă gândesc că suntem într-un stat poliţisto-comunist", a afirmat şeful de la CJ Iaşi. Colegul său crede că la mijloc poate fi chiar preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Simirad. "De ceva timp, eu cu domnul Simirad avem orientări politice diferite. Sunt tensiuni şi de multe ori m-a ameninţat că va contacta procurorii. Eu nu am ce ascunde", a declarat Adăscăliţei, membru PSD.

Constantin Simirad, cel care a candidat pentru CJ Iaşi din partea PSD, dar care între timp s-a orientat spre PDL, respinge astfel de acuzaţii. "Supărarea lor vine de la faptul că le-am luat unele din responsabilităţi ce le deţineau pe nedrept. Nu am făcut nicio plângere nicăieri. Şi la mine pot fi microfoane şi camere de luat vederi. Dar nu îmi pasă ca nu am ce ascunde", a precizat Constantin Simirad.


Victor Chirilă a fost cercetat într-un dosar cu sex cu minore deschis în urmă cu câţiva ani

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, liberalul Victor Chirilă, a fost cercetat de către procurorii DIICOT într-un dosar în care au fost implicaţi mai mulţi oameni de afaceri şi politicieni locali. Principalele acuzaţii lansate de procurori vizau orgii şi perversiuni sexuale cu minori.

În 2008, în urma unei plângeri făcute de o minoră, procurorii DIICOT Iaşi au deschis un dosar de cercetare. În el au apărut menţionate numele a 15 persoane, printre care politicieni şi patroni. Printre aceştia era Victor Chirilă, primar de Bârnova la acea vreme.

În centrul anchetei s-au aflat 4 persoane. Nicuşor Cosuta - patronul unei pizzerii din Iaşi, Cornel Hitruc - patronul "Clasic Caffe", Daniel Onofriciuc - patronul firmei "DanMixt Est" din Miroslava şi Dorin Cohal. Cei patru, alături de alte persoane, au fost cercetaţi pentru "asociere la săvârşirea de infracţiuni", "trafic de minori", "raport sexual cu o minoră", "perversiuni sexuale" şi "corupţie sexuală".

Conform procurorilor, aceştia ar fi racolat peste 20 de tinere, eleve şi studente din Iaşi, Suceava si Vaslui, multe dintre acestea fiind minore. Mai apoi erau duse în diferite imobile aflate în proprietatea lor sau închiriate. După ce le ademeneau şi le ofereau băuturi alcoolice, alimente şi sume de bani, le determinau să întreţină raporturi sexuale normale şi orale. Una din orgii ar fi avut loc într-o vilă din comuna Bârnova, condusă la acea vreme de Victor Chirilă. "Eram primar la vremea aceea, am participat la o petrecere, o dată, la ziua unui prieten. Am stat până seara, apoi am plecat. Nu ştiu ce a fost în lipsa mea", a declarat Chirilă presei în 2009, cand a fost chemat la audieri.


Cine e Victor Chirilă

Victor Chirilă a fost primar în comuna Bârnova, una din cele mai bogate din judeţul Iaşi, din 1990. În 1991 şi-a dat demisia, nefiind convins că Primăria este lucrul care i se potriveşte cel mai bine. Însă a revenit în 1992 când a candidat ca independent, câştigând din nou postul. În 1995, a trecut la PRM, unde nu a rămas mult timp. În februarie 1997, a trecut la PNL unde este şi în ziua de astăzi. Ca primar al comunei, a împăcat mereu şi capra şi varza, punând umărul la dezvoltarea unui veritabil cartier rezidenţial în pitoreasca zonă Bârnova, unde şi-a construit vile luxoase o parte semnificativă din crema Iaşiului. Din 2008, a fost numit în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.

Bugetarul Chirilă: Hai să fim toţi săraci, să nu ne dea la ziar. Şi ce dacă suntem bogaţi?

Deşi a ocupat mereu doar funcţii bugetare, Chirilă a reuşit să adune o avere frumoasă. A trecut-o toată însă pe numele fiicei, în urmă cu ceva ani, din cauza unei amante. "Am avut o problemă cu o femeie prin 1994. S-a întâmplat să aibă un copil cu mine. De asta am trecut averea pe numele Ralucăi (fiica lui - r.r.), înainte de a se mărita, să nu mă trezesc cu surprize. Hai să fim toţi săraci, să nu ne dea la ziar. Şi ce dacă suntem bogaţi? Noi trebuie să tragem spre bogăţie, nu spre sărăcie", a declarat vicepreşedintele CJ pentru IEŞEANUL, la acea vreme.

Cine e Constantin Adăscăliţei

Vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Adăscăliţei este un pesedist pur sânge care a ştiut să facă avere. Fost sportiv de carieră, cu rezultate în concursurile de arte marţiale, Adăscăliţei şi-a clădit afacerile începând cu o firmă de protecţie şi pază. Mai târziu a urcat şi pe scara politică. Mai întâi - consilier, pentru ca în 2008 să ajungă în fotoliul de vicepreşedinte al CJ Iaşi. Între timp, a avut mai multe confruntări, atât cu şeful direct de partid, Gheorghe Nichita, cât şi cu Constantin Simirad.

Conform ultimei declaraţii de avere, acesta are 3 case şi peste 3 hectare de teren în comuna Aroneanu. În 2010 şi-a cumpărat un teren cu păşune de 1.500 mp în comuna Miroslava, localitate limitrofă Iaşiului unde sunt cele mai vânate suprafeţe. Tot în 2010, în conturile lui Adăscăliţei au intrat peste 270.000 de lei. Cea mai mare parte a banilor a fost obţinută din dividendele de la cele două firme la care este acţionar.

Constantin Adăscăliţei este vicepreşedinte al Federaţiei Române de Karate Tradiţional şi membru al Asociaţiei Firmelor de Pază din România.

Birourile de la CJ, loc de muncă pentru spioni

Un scandal asemănător a izbucnit la Consiliul Judeţean Iaşi în urmă cu trei ani. Iovu Brezuleanu, vicepreşedintele de la acea vreme, a fost vizitat de doi reprezentanţi ai SRI care i-au verificat birourile. "Mi s-a spus că există o gaură în perete care ar trebui reparată şi să nu mai stau cu geamurile deschise pentru că pot fi ascultat cu o aparatură specială de peste stradă", declara Iovu Brezuleanu presei la începutul anului 2008.

Sursa: Gandul.info

Comments